Magnetisme - natur- og lokalhistorie i Rude Skov

Danmark har siden 1800-tallet været førende inden for måling af variationer i Jordens magnetfelt. Det der nu er Rude Skov Naturskole var engang et Magnetisk Observatorium, der var kendt i hele Verden. Vi arbejder med magneter og magnetisme og undersøger hvordan et kompas virker. Vi snakker om, hvordan Jordens magnetfelt fungerer, hvorfor det er vigtigt og hvordan det har ændret sig gennem tiden. Udenfor hører vi spændende historier om, hvad det magnetiske observatorium har arbejdet med. Til slut løser eleverne en lille opgave/gåde vha. et kompas og nogle poster ude i skoven.

Rude Skov Naturskole

Skolefag: Natur/teknologi, Skolefag: Historie

3½ time

At eleverne:
- forstår sammenhængen mellem magnetisme og et kompas.
- ved hvordan et kompas virker og kan anvende det.
- har kendskab til jordens magnetfelt og til magnetiske kræfter.
- har kendskab til Rude Skov-områdets lokalhistorie

På Naturskolen gennemgås grundlæggende teori om magnetisme, geomagnetisme og et kompas´ opbygning. Eleverne inddeles i mindre grupper og skal gennem forsøgsopstillinger og opgaveløsning beskrive materialer og fænomener, der har med magnetisme og kompas at gøre.

Udenfor ved Naturskolens store kompasrose laver vi praktiske øvelser med kompasset, og eleverne løser en gåde vha. kompas og nogle poster i skoven. Vi fortæller historier fra Det magnetiske Observatorium i Rude Skov - lokalhistorie der samtidig er "verdenshistorie".

Inddele eleverne i 4-5 grupper - og siden bistå grupperne i arbejdet.

Forberedelse: Gennemgang af verdenshjørnerne, solopgang og -nedgang m.m. vil være givtigt for turen.
Ideer til undervisningsforløb: besøg museer, planetariet, eksperimentariet mv. Gå evt. på lokalhistorisk arkiv og lær mere om historien i Rude Skov.

Turen gennemføres kun fra Rude Skov Naturskole

Genveje
Baggrundsviden om magnetisme: Rummet.dk
Besøg DMI's hjemmeside og find bl.a. fakta-sider om jordens magnetfelt.

Husk
Påklædning efter vejret. En del af forløbet foregår udendørs i skoven.