Hjortenes brunst, Dåvildt. Adfærd og naturlig selektion

Naturskolens beliggenhed ved Dyrehaven giver mulighed for at studere dåvildtet, når de er i brunst. Brunstkampene giver naturligt afsæt til diskussion og forståelse af evolutionære mekanismer og naturlig selektion. Vi tager på ekspedition med kikkerter og kigger nærmere på dyrenes adfærd på Eremitagesletten.

3. klasse, 4. klasse, 5. klasse, 6. klasse

Skolefag: Natur/teknologi, Skolefag: Biologi

3-4 timer

Efter et kort oplæg om evolution, hjorte og brunst, cykler eller går vi til hjortenes brunstplads ved Eremitageslottet. Vi observerer parringsadfærd og kampe mellem hjortene og relaterer til begrebet selektion og teorien om "den bedst tilpassede overlever".

Dåvildtet er normalt i brunst i uge 43 - 44.

Ideer til forløb: For de små elever kan en brunsttur indgå i et forløb om pattedyrene året rundt. For de større er det fint at lave det som en del af et forløb om adfærd eller naturforvaltning.

Det er en fordel hvis klassen er på cykel.
Turen kan delvis gennemføres på egen hånd. Vi hjælper gerne med kikkerter og ideer. Skriv I kommentarfeltet, hvis I ønsker at gennemføre på egen hånd (dvs uden teoretiske oplæg og naturvejlederens koblinger til teori).

Turmateriale
John Larsson har lavet undervisningsmaterialet "Hjorte på nært hold". Desuden bogen "Dyrehaven" af Torben Christiansen.