Carbons kredsløb - bliv klar til naturfagene i udskolingen

I 6. klasse samler vi de forskellige elementer eleverne har lært af carbons kredsløb i natur/teknologi og bliver klar til at tage livtag med de spændende naturfag i udskolingen, hvor carbons kredsløb står meget centralt.

Læringsaktiviteten fokuserer på forståelsen af altings opbygning af grundstoffer og nogle af naturens meget almindelige molekyler som CO2, sukker og vand, samt processerne fotosyntese og respiration på natur/teknologi-niveau.

Målet med læringsaktiviteten er at bygge bro mellem natur/teknologi og udskolingens naturfag ved at gøre eleverne bevidst om hvad de allerede ved og hjælpe dem med at samle det til mere samlet forståelse. Forståelsen forankres i konkrete observationer af fænomener.
Læringsmål:
Eleven kan koble fænomener fra naturen med carbons kredsløb (f.eks. blade der nedbrydes eller planters opbygning)
Eleven kan bruge begreberne CO2, ilt, energi, nedbrydning, fotosyntese og forbrænding, når de forklarer carbonskredsløb.
Eleven kan forklare carbons kredsløb ud fra modeller de selv er med til at fremstille på dagen.

Dagen starter med en introduktion af programmet, hvorefter klassen gruppevis arbejder med opgaver, modeller og undersøgelser om forbrænding og fotosyntese. Til sidst fælles opsamling og forbedring af den model af carbons kredsløb eleverne har arbejdet med gennem dagen.

Læreren står for et eller to værksteder efter introduktion. Det er vigtigt naturfagslæreren er med på dagen.

Forberedelse: Klassen bør have et indledende kendskab til det periodiske system og grundstofferne oxygen, hydrogen, carbon og gerne nitrogen på forhånd. Desuden bygger læringsaktiviteten på al den undervisning eleverne har haft, der berører carbons kredsløb, f.eks. fødekæder, fotosyntese, klimaforandringer mm.